Méréstechnikai és monitorozó megoldásaink

Blog

5G és RF sávú EMF mérés Narda műszerekkel

2020.04.09 11:03
Szakmai Blog
5G és RF sávú EMF mérés Narda műszerekkel

Bemutatjuk a nagy múltú német gyártónk, az EMF mérések piacvezetőjének RF sugárzásmérési megoldásait, gyakran ismételt kérdések alapján, az 5G-re külön figyelmet fordítva.

 

Hogyan, és mit érdemes mérni a személyi monitorokkal, a szélessávú műszerekkel, és a szelektív műszerekkel.

 

Minden Narda műszer a hatályos egészségügyi határértékekhez képest ad visszajelzést az érzékelt teljesítményről. Ez azt jelenti, hogy egy 50%-ot jelző mérés esetén, fele akkora a sugárzás, mint ami a szabvány szerint már káros lehet. Ennek célja, hogy minden környezetben egyértelmű, könnyen, szaktudás nélkül is értelmezhető eredményt adjanak a mérések. Egy fizikai mértékegységben jegyzett mérés (V/m stb.) nem feltétlen nyújt megnyugtató eredményt, míg azt a határértékhez arányosítva könnyen kiértékelhetjük a mérést. Az egészségügyi határértéket hazánkban (az EU-s elveknek megfelelően) az ICNIRP szabványból vesszük. Ez a határérték frekvenciafüggő, valamint két csoportot különböztet meg...

 

Az ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) egészségügyi szabvány a rádiósugárzásnak kitett embereket két csoportra osztja. Ennek megfelelően a két csoportra két különböző határérték vonatkozik.

Ezek a General Public Safety (általános lakossági) és az Occupational (tájékoztatott, képzett munkaerőre vonatkozó határérték) értékek. Utóbbi ötször megengedőbb, mivel feltételezi, hogy a sugárzásnak kitett területen dolgozók megfelelő felkészültséggel, korlátolt ideig, esetleg védő ruhában végzik munkájukat.

A határértékek frekvenciafüggők is. Az emberre legveszélyesebb sávokban szigorúbbak, tehát nem lineárisak a teljes spektrumban.

Narda Radman2 és Nardalert Személyi Monitorok

A Narda egyszerű, könnyű eszközei a munkafelszerelésre rögzítve személyi védelemre, vagy állványra rögzítve területmonitorozásra használhatók. Ezek a monitorok is alkalmazhatók lakosság védelmi mérésekre, vagy bázisállomások/átjátszóállomások/adók ellenőrzésére, mint a komolyabb Narda műszerek.  A monitorok fix szondával rendelkeznek, és csak egy, előre választott szabványt ismerhetnek pl. ICNIRP 1998 Occupational.

A Narda személyi monitorai: Nardalert S3 és Radman2

Radman2

A nem rég megújult Radman2 monitor két változatban érhető el. Mindkét műszer egyszerűen leolvasható LED-es visszajelzést ad a mért eredményekről, és káros sugárzás esetén riaszt. A pontos eredmények a műszer saját, ingyenes PC szoftveréből érhetők el, időbélyeggel kiegészítve. Ez Max, Avg és Min eredményeket jelent, másodpercekre bontva. Mindkét változat 5G mérésekre alkalmas. A műszer 50%-s eredménynél figyelmeztetni, 100%-nál riasztani fog. A riasztást hanghatás, rezgés és villogás is követi. Mindkét verzió egyaránt képes elektromos és mágneses mező érzékelésére is, melyre antennák közel terében lehet szükség.

A két Radman verzió közötti a különbségek:

  • Frekvencia
    Az LT változat csak a mobiltelefónia által használt sávokat támogatja, beleértve a bevezetés alatt álló 5G frekvenciákat is. Az XT az analóg rádió (AM/FM), a mikrohullámú pl. pont-pont összeköttetések által használt sávok, valamint a jövőben bevezetésre kerülő mmWave 5G frekvenciák (25 GHz felett) mérésére is alkalmas.

  • RF detection mód
    Az XT extra operációs módja, mellyel az alapértelmezett másodpercenkénti mintavételezés helyett ms-os mintavételezést végez a műszer, és folyamatos hang visszajelzést ad a vett értékekről. A hang erőssége, és magassága egyértelmű visszajelzést ad a sugárzásról, valós időben. Ez interferencia, és hibakeresésnél hasznos, pl. RF kábelek esetén szivárgásnál, laza csatlakozóknál.

  • Memória kapacitás és akkumulátor idő
    Az LT memóriája és akkumulátora is egy 8 órás munkanapot bír. Az XT verzió munkabírása akár több hetet is átölelhet, töltés nélkül.

  • General Public vagy Occupational határérték
    Az LT verzió General Public szondával is rendelkezhet, az XT változat viszont csak Occupational szondával. Ez ötször megengedőbb, tehát nem fog riasztani akkor, amikor a lakossági mérésekre szánt szonda már riasztana.

Mindkét Radman2 változat azonos burkolattal, és tokkal rendelkezik. A burkolat alján egy menetet is elhelyezett a gyártó, amivel a műszer stabilan, és egyszerűen egy állványra/rúdra szerelhető. A műszer állványra helyezve területmonitorozásra használható. A teleszkópos megoldás nehezen elérhető, vagy veszélyes zónák biztonságos elérésére is használható.

Nardalert S3

A Nardalert színes LCD kijelzője részletesebb eredményt ad a Radman LED skálájánál. A Nardalert-nél egyénileg állítható a figyelmeztetési, és riasztási küszöb. A műszer hátlapja könnyen szerelhető felületet biztosít a műszer rögzítésére, legyen szó bármilyen felületről.

A kijelzőn külön eredményeket láthatunk a magas és alacsony frekvenciasávokról (>1GHz<), emellett pontosságban és érzékenységben is jobb a Radman-nál. Tulajdonságai miatt a Nardalert kiválóan alkalmas területmonitorozásra, és részletes, de könnyen olvasható eredményt ad a mért sugárzásról.

A Nardalert S3 rendkívül széles frekvenciaátfogással rendelkezik 100 kHz-től 100 GHz-ig (E-field), mely minden vezeték nélküli rádiós sávot lefed.

Narda NBM szélessávú kézi sugárzásmérő műszerek

A Narda NBM sorozat két tagja egyszerűen használható, nyomógombos és precíz kézi műszer. Az NBM műszerekhez külön NBM szériájú probe-ok (antennák/szondák) tartoznak, melyeket az alap műszer csatlakoztatás után azonnal felismer. A csatlakoztatás után az antenna saját belső memóriájából közli a műszerrel a jegyzett bizonytalanságot, a kalibrációs adatokat, frekvenciahatárokat és egyéb a mérések pontosságát javító adatokat. A megfelelő szonda kiválasztása után ezekkel a műszerekkel akármilyen környezetben részletes, megismételhető, akár GPS koordinátával ellátott, kalibrált és precíz mérések végezhetők. Az NBM széria az EMF mérések klasszikus műszere.

A műszer LDC kijelzője általános V/m és W/m2 mértékegységekben, vagy a választott határérték arányában %-ban is kijelezheti az eredményeket. Izotróp szondával felszerelve külön X-Y-Z tengelyenként, Max, átlag és Min eredményeket is láthatunk. A műszer kézi használat mellett akár PC-ről is vezérelhető, így nem szükséges személyi jelenlét a sugárzott területen. A PC-s szoftver különböző menüivel részletes mérési jegyzőkönyv is készíthető.  Az NBM műszerek az eredményeket több szabvány és egyéni beállítások alapján is képesek kiértékelni, valamint ezek alapján riasztásra is képesek. A műszerrel GPS koordinátákat és hangjegyzeteket is társíthatunk méréseink mellé.

Narda NBM-550, NBM-520 és NBM szondák

Az NBM-520 a nagyobb 550-es egyszerűsített változata. Nem rendelkezik belső memóriával, és csak PC-ről konfigurálható, manuálisan nem. Így az 520-as egy bevezető szintű kézi műszer, kezdő felhasználóknak.

Mindkét műszer rendkívül széles körben alkalmazható így pl.: újonnan telepített, vagy korábban még nem ellenőrzött rádió/mobil/mikrohullámú adó és átjátszóállomások, sugárzásveszélyt okozó ipari környezetek és kényes lakossági területek mérésére is megfelelő. A sorozat erőssége a jegyzőkönyvezett és szakszerű mérés, ennél fogva fejlesztés alatt álló telekommunikációs eszközök EMC/EMF vizsgálatára is megfelelő érzékenységgel bír.

Narda SRM szelektív sugárzásmérő kézi műszer

A Narda legkomplettebb megoldása EMF mérésre egy speciális spektrumanalizátor.

Narda SRM-3006, 6GHz-es probe-bal

Az SRM műszer egy nyomógombos, színes kijelzős hordozható kéziműszer. Az EMF méréseken kívül spektrumanalízisre is képes. Az EMF sugárzásról frekvencia szelektív eredményt ad. Ez azt jelenti, hogy nem csak a Totál sugárzást adja meg valamely formában (V/m, % stb.) az adott területen a teljes vizsgált sávban, hanem képes a sugárzást frekvenciasávonként külön értékelni. Ezzel a képességgel a más sávokat használó technológiák között is különbséget tehetünk, és megkülönböztethetjük pl.: az analóg rádiót a földfelszíni TV sugárzástól. Azonos technológiák esetén, pl. 4G-nél szolgáltató specifikus kód szelektív mérésre is képes. A szelektív és szélessávú mérésekről többet olvashat az alábbi linken:
https://www.elsinco.hu/gyartoink/radiokommunikacio/narda/narda-emf-meromuszerek

Mérési koncepciók

A Narda személyi monitorait a szenzor felülettel a sugárzó forrás felé fordítva kell használni. A szabadtéri csillapítás és az antenna közel/távol terének hatása erősen befolyásolja a mért eredményeket. Éppen ezért, a méréseket olyan távolságról kell végezni, ahol a személyi védelmet garantálni akarjuk.

Ez terület monitorozás esetén, ipari gyakorlatban azt jelenti, hogy annak a munkaállomásnak a pontjából kell mérni, ahol az adott munkavégzőre eső sugárzást ellenőrizni akarjuk. A sugárzásról a műszerek memóriája tárol pontos adatokat. Ezeket az adatokat az adott műszer saját PC szoftverével lehet utólagosan elérni, és részletesebben kiértékelni. Utólagosan megállapíthatók különböző statisztikai értékek pl.: átlagos sugárzás, csúcsértékek, időbeli lefolyás stb. A mért eredmények időbélyegéből megállapítható, mely napszakok vagy munkaciklusok járnak a legnagyobb sugárzással, ezzel a munkavégzés biztonsági szempontból könnyen optimalizálhatóvá válik.

Amennyiben a munkavégző folyamatosan mozgásban van, és nincs kijelölt munkaállomása, úgy a munkaruhájának különböző pontjaira is rögzíthetők a szenzorok. Ilyen pontoknál ügyelni kell a műszer orientációjára. A szenzor terület mindig a sugárforrás felé kell tekintsen. Általánosan elfogadott, hogy a munkavégző mellkasán vagy övén, egyenesen előre, függőlegesen felállítva rögzítsük a személyi monitort. Ugyanez igaz azokra is, akik rádiós/mobil adóállomásokon dolgoznak, telepítés/karbantartás idején, részben vagy egészében bekapcsolt antennák között.

A monitorok képesek egy látható, egyértelmű eredményt adni az aktuális sugárzásról, de a mérés azokkal semmiképpen sem lesz reprodukálható, és ezáltal megbízható. Ha nem riasztanak egy többször 6 perces mérés során egy adott területen, akkor az megnyugtatónak tekinthető. Ha egyszer-kétszer igen, akkor komolyabb vizsgálatra van szükség. Ha többször, akkor mindenképpen gond van az RF sugárzással a mért területen. A 6 perces csúszó átlagos mérés fél órás periódusokban az általános eljárás, a területi átlagolás mellet, ezért javasolt egy területet legalább fél órán keresztül vizsgálni. A méréseket több napon és több napszakban is meg kell ismételni, ugyanis az ismeretlen RF források általában kiszámíthatatlanul, sporadikusan sugároznak.

5G mérési lehetőségek összefoglalása

A Narda neve egybeforrt az EMF mérésekkel. A piacvezető gyártó megoldásaival az elektromágneses sugárzás minden formáját képesek vagyunk ellenőrizni.

A személyi monitorok lehetőséget biztosítanak arra, hogy figyelmeztessenek, ha a sugárzás meghaladná az egészségügyi szabványba foglaltakat. Használatukkal eldönthető, hogy az adott terület szennyezett-e RF sugárzással, vagy nem. A méréseket utólagosan PC-vel feldolgozhatjuk, és tudományos következtetéseket is levonhatunk belőlük.

Az NBM, és SRM műszerekkel teljes körű, jegyzőkönyvezett felmérések végezhetünk. Azon ügyfeleinknek ajánljuk ezt a két sorozatot, akik szolgáltatás szintjén végeznének EMF felméréseket, vagy saját állomásaikat, eszközüket ellenőriznék.