Méréstechnikai és monitorozó megoldásaink

Blog

Az 5G technológiai ugrásának jelentősége a méréstechnika területén

2019.07.08 11:03
Elsinco
Elsinco
Az 5G technológiai ugrásának jelentősége a méréstechnika területén

Már mindenki hallott az 5G által nyújtott lehetőségekről és ígéretekről... de milyen technikával és milyen eszközökkel ellenőrizhetjük az új hálózatot? Milyen szempontból szükséges egyáltalán vizsgálni? Az 5G méréstechnika tengernyi új kihívást hoz.

A kutatás és fejlesztés, a terepi tesztek, a megvalósítás és az üzemeltetés kihívásaira is van megoldásunk, gyártóinkra az 5G projekt minden fázisában, és a hálózat teljes architektúrájában, annak minden szegmensében számíthatunk.

Mára az ELSINCO Budapest Kft. közel 30 év tapasztalatát halmozta fel a magyarországi távközlési piacon, a méréstechnika területén, mint beszállító. Jelen voltunk a korábbi országos hálózatok (GSM, 3G, LTE) kiépítésekor is. Célunk, hogy ez az 5G hálózat esetén se legyen másképp.
Így magyar piac számíthasson ránk az új hálózat fejlesztésében, indításában és üzemeltetésében, mint a műszeres támogatást és méréstechnikai szaktudást nyújtó partnerre.

Az általunk forgalmazott műszerek lefedik a teljes infokommukációs ágazat igényeit RF, mikrohullámú, vezetékes optikai és IP-s hálózati oldalon is, így az 5G-s hálózat minden építőelemének tesztelése megoldható neves gyártóink segítségével.

Kiemelt partnereink, akikre támaszkodunk:

Az Anritsu Japánból indult, mára világvezető telekommunikációs mérőműszer gyártóvá vált, akivel kiemelkedően hosszú kapcsolatot ápolunk.

Az világ első kereskedelmi célú 5G hálózatához a koreai szolgáltatók, a funkcióiban és technikai paramétereiben is első Anritsu spektrumanalizátorát választották a hálózat tesztelésére. Ez is bizonyítja, hogy az Anrirtsu megoldásai a legversenyképesebbek az 5G(NR) RAN elemeinek és az 5G szolgáltatás tesztelésére.

Az Anritsu 5G műszerei a világelsők közé tartoznak:

  • Hálózatanalizátor 110GHz-ig komponensek és passzív elemek tesztelésére.
  • 5G demodulációra képes kézi valósidejű spektrumanalizátor terepi tesztekhez és interferencia keresésre
  • Teljes 5G hálózat emulációra és terminál tesztre képes tesztrendszer OTA kamrával és konformancia teszt platformmal. A rendszerrel a 6GHz alatti, és a mm-es hullámhosszúságú sávok eszközeinek RF és protokoll tesztelésére is alkalmas.
  • Spektrumanalizátorok, jelanalizátorok és jelgenerátorok minden kategóriában a teljes RF, mm-es és mikrohullámú frekvenciasávok átfogására.

A labor műszerekre a kutatás és fejlesztés, valamint gyártási területeken, míg a kézi műszerek a field-test, és az éles hálózat implementálásakor, hiba és interferencia kereséskor lehet számítani.

A német Narda Safety Test Solutions az EMF mérőműszerek legnagyobb gyártója, az elektroszmog mérés, térerősség mérés és a veszélyes mértékű elektromágneses sugárzás mérésének területére specializálódtak.

A Narda megoldásaival az 5G élettani hatásait vizsgálhatjuk.

Műszereik korábbi hálózatok installációjakor is szerepet kaptak, személyi monitorjaikat a tornyokon és adóoldalon dolgozók védelmére használták.

A sugárzásmérők a személyi biztonságot veszélytető mértékű sugárzás esetén figyelmeztetést és riasztást adtak, mindezt a szabványban megadott (pl.: ICNIRP) egészségügyi határértékhez képest. Az 5G esetén az új antennák által keltett sugárzás élettani hatásaira különösen nagy figyelem hárul, a felhasználót ért sugárzás mértéke kritikus kérdés.

Eszközeinkkel képesek vagyunk tesztelni a Human Safety ágazat több területét is, így az installációért felelős dolgozók (occupational), és a felhasználót (public) ért sugárzás mértékét is monitorozhatjuk, ellenőrizhetjük és szükség esetén figyelmeztethetünk.

A Keysight Ixia hálózatmonitorozás és performancia vizsgálati megoldásai az 5G Core és RAN hálózat tesztelését és az IP hálózat L2-L7 közötti tesztelését valósítják meg.

A Keysight Nemo drive test rendszerek mobil hálózatok optimalizálását, hibakeresést és lefedettségvizsgálatokat segítik. A hazai szolgáltatók a 4G LTE, és a fejlődő LTE szolgáltatások tesztelését is Nemo Handy mérőtelefonokkal végezték, és végzik ma is. A Nemo már támogatja az 5G-t, és mérésre kész Samsung készülékekkel rendelkezik.

A neves amerikai gyártó, a Viavi megoldásaival optikai hálózatok tesztelése és a fizikai réget monitorozása oldható meg. A kézi műszerek között diszperzió mérők, OTDR-ek, RFTS rendszerek és minden egyéb optikai hálózatok mérésére alkalmas műszerek találhatók meg, a hálózat minden szegmensére, a CORE hálózattól a RAN-ig.
Fizikai réget feletti monitorozáshoz kínálatunkban Packet capture alapú hálózati- és alkalmazásperfomancia monitoring rendszerek és Netflow alapú monitoring rendszerek találhatók.

A japán gyártó több mint 30 éves múltra visszatekintő szálhegesztő műszerei hazánkban is közkedveltek.

Az ELSINCO megoldásai 5G méréstechnikában

Eszközeinkkel az 5G RAN és CORE hálózat, az 5G installáció és karbantartás, az 5G IoT, az önvezetőautók, valamint az adatközpontok méréstechnikája is megoldható.

Azonban nem csak tárgyi – azaz műszeres – de szakmai meglátásokkal is segíthetjük az 5G fejlődését, hiszen a saját, valamint a gyártóink által képviselt szakmai tudásbázis összességében páratlan a piacon.

Gyártóink a saját területeiken az élen járnak, így ők képviselve az ELSINCO Budapest Kft. a méréstechnika minden területén az élen jár.